Gifkikkerkas

Het is een beetje stil in de kas

18 mei 2006

De laatste maanden is het wat rustiger in de kas geworden. Nou moeten we echt onze kikkers ‘zoeken’, terwijl je voorheen, zeker in de ochtenduren, de helft van de kikkers in het volle blikveld zag zitten/rondhuppen. Even gedacht dat er mogelijk een of andere ziekte in de kas zou kunnen zijn gekomen, waardoor  verschillende kikkers misschien het loodje hebben gelegd. Maar dan zie je als je echt goed kijkt, toch weer diverse kikkers. En dan vind je weer een piepjong pumiliootje in de kas, inmiddels ook de eerste jonge groene trivittatussen aan land, gisteren weer een jonge pictus gezien, dus dan kan er niet echt sprake zijn van een of andere ziekte. jt.jpgMaar toch voelt het niet helemaal lekker en houden we de kas goed in de gaten.
Begin van het jaar hebben we een 2e ventilator aangebracht, waardoor de lucht  beter circuleert. Mogelijk kan dit ook een reden van de ‘rust’ zijn. Onlangs van iemand anders die ook een kas heeft, gehoord dat nadat hij zijn kas beter was gaan ventileren, dit nadelige effecten voor zijn dieren en kas had. Dus deze 2e ventilator staat al weer eventjes uit, om te kijken of dit scheelt.
Er is nog steeds voldoende voedsel in de kas, de zichzelf voorzienende voedselkweek doet het nog steeds goed. Ook de wolluis doet het nog steeds goed, die raken we maar niet kwijt! De sluipwespen en roofkevertjes hebben nauwelijks effect gehad en waren helaas al snel verdwenen.
Vorige maand op de kikkerdag een hele mooie grote bromelia voor de kas gekocht, een schitterende Alcantarea imperialis, met een diameter van ruim 1 meter en enorme okselruimtes vol water. Onze oude ‘grootste’ bromelia was altijd heel populair als afzetplaats voor diverse kikkersoorten. bromelia.jpgDeze begint slechter te worden en de zijscheuten zijn nog niet aantrekkelijk genoeg voor de kikkers. We dachten dat deze nieuwe bromelia wel snel populair zou worden, maar blijkbaar moeten de kikkers er een beetje aan wennen. Een tricolorman vond een andere wat grotere bromelia wel erg interessant en zette daar zijn larven in de oksels af, in tegenstelling tot in de waterpartij waar hij ze normaal afzette. Ons pumiliovrouwtje was hier niet zo happy mee, dat was sinds kort haar bromelia. De pumiliomannetjes willen nog wel eens andere kikkers verjagen als ze te veel in hun buurt komen, maar het vrouwtje niet, zij is bedeesder. We hebben eindelijk 2 jonge  nakweek vrouwen. Ons ‘oude’ vrouwtje leek alleen maar mannen voort te kunnen brengen. 1 Keer eerder gedacht een jong vrouwtje te hebben, daar een andere man zeer in haar geïnteresseerd was, maar dat bleek uiteindelijk ook een man te zijn. ‘Ma’ begint nou op leeftijd te geraken en je wilt straks niet met alleen mannen blijven zitten.

 

Previous Article Wolluisplaag
Next Article Oude kas gerenoveerd

Theme picker

Back To Top