Oeganda - Kibale Forest

Oeganda

-35.jpgKibale Forest is een regenwoudpark en is één van de parken met de hoogste dichtheid en verscheidenheid aan primaten (13 soorten) in Afrika. In dit park wonen zo’n 700 chimpansees, daarnaast zie je er volop bavianen, de rode en zwart/witte franjeapen, de grijswang mangabey, de roodstaartmeerkat en bushbabies.
Hier hadden we net buiten het park een kleine lodge, gelegen op de top van een oude vulkaan. Onderaan de voet lag een kratermeer dat door de locals het ‘ kikkermeer’ werd genoemd, vanwege de grote hoeveelheid aan kikkers die altijd aan het begin van de avond hele concerten gaven. 
Aan het einde van de middag gingen wij natuurlijk op kikkerexpeditie. -43.jpgAanvankelijk was er langs het kratermeer geen kikker te vinden, misschien was het nog aan de vroege kant, daar de fluitconcerten pas tussen 18.00 en 19.00 uur begonnen, maar met goed zoeken toch de eerste bruine boomkikker gevonden. Wel zag je op diverse plekken honderden kikkervisjes en heel veel kikkertjes die net aan land waren gekomen. 
Ook nog enkele groene boomkikkers met mooie oranje pootjes gevonden. Hierna begonnen inderdaad de fluitconcerten, maar in de schemer waren ze moeilijk te vinden en ze waren razend snel, als je door het hoge gras en langs de rietkragen liep, sprongen ze overal voor je voeten weg. Ook hoorde je overal rietkikkers. Het was inmiddels al donker geworden en met onze zaklampen heel wat rietstengels langs geschenen, maar we hebben er helaas geen één kunnen vinden, terwijl we er honderden hoorden. 
Nog een klauwkikker gevonden, deze lag midden op het pad, hij lag er een beetje levenloos bij en was een eindje van het water verwijderd. Maar toen ik hem aanraakte, sprong hij toch weg. Ook zaten er verschillende bufootjes. Deze zijn altijd heel makkelijk te zien en te vinden.

-6.jpgBij deze chimpansee tracking, bleef het droog en was het heel zonnig. Maar ook nu zaten de chimps hoog in de bomen. De meesten waren aardig actief of druk met het eten van vijgen. Ook nu weer verschillende moeders met jongen, alleen iets groter, ze klommen al overal zelf rond. De jongen waren ontzettend speels, druk aan het heen en weer slingeren, overal naar toe klimmen en ma moest dan maar weer volgen. 2 Chimps waren aardig lui en die hadden al weer een dagnest gebouwd, waar ze lekker in het zonnetje aan het wegdoezelen waren. Als chimps druk aan het eten zijn, pissen ze er aardig wat vanaf, heel wat keertjes hebben we moeten uitwijken om maar geen chimpdouche te krijgen. Ook diverse andere aapsoorten gezien,-9.jpg daar het ontbijttijd was, zaten ze allemaal in vijgenbomen, verschillende soorten vijgenbomen, echter allen hebben aardig wat bladeren, wat het fotograferen wat lastiger maakte. Maar omdat ze steeds van tak naar tak waar nog meer vijgen zaten klommen, waren ze meestal goed te zien.

Naast Kibale Forest ligt het Bigodi Swamp, een papyrusmoerasgebied. Ook hier vind je de rode en zwart/witte colobus en de grijswang mangabey en vele vogelsoorten. 
Maar het hoogtepunt was een zwarte mamba, op nog geen 2 meter van ons vandaan, die op 1 meter hoogte op de bladeren aan het zonnen was. Onze gids was helemaal panisch en stond te trillen op zijn benen, verbijsterend keek hij naar ons daar wij juist heel enthousiast reageerden en de mamba wilden fotograferen. Maar zodra de mamba ons had opgemerkt, schoot hij razendsnel weg. Helaas geen goede foto kunnen maken, alleen eentje toen hij al wegschoot.-52.jpg Iets verderop nog een heel klein zwart slangetje van nog geen 20 cm in het water zien zwemmen, dit zou volgens de gids ook een zwarte mamba zijn. Wij hadden al eerder, in Botswana, een groene mamba gezien, maar nou zagen wij eindei]lijk zijn grote broer, de zwarte mamba. Mamba betekent dood in het Afrikaans. Door de vele mythes over deze slang, hij zou hele families hebben vermoord, wordt hij de zwarte dood genoemd. Ze zijn zo gevreesd omdat ze niet uit de weg gaan voor mensen. Ze bijten makkelijk, voordat ze bijten gaan ze rechtop staan en proberen ze op jouw hoogte te komen. De zwarte mamba kan 4m lang worden. Hij is tevens de snelste slang ter wereld, hij kan een snelheid halen van 19 km per uur, maar meestal blijft het bij zo’n 15 km per uur. Dus als deze je achterna komt, kun je het wel schudden.

Vorig artikel Murchison Falls
Volgend artikel Queen Elisabeth National Park
Back To Top